Neostar savjetuje

Sveobuhvatni vodič za kupovinu rabljenog automobila

Tražite rabljeni automobil? Pripazite na nekoliko glavnih detalja

Odlučili ste se za kupnju rabljenog automobila i sada je pred vama izazovan proces izbora onog pravog. Svi mi želimo dobiti najbolju vrijednost za novac i proći što povoljnije. No to nije uvijek jednostavno procijeniti, a kada je u pitanju nešto zahtjevno poput nabavke vozila, ljudi koji se ne razumiju dobro u automobile ova avantura bi vrlo lako mogla završiti kao neugodno iskustvo. Ovo su najčešće greške prilikom kupnje rabljenog

Znate li što kupujete?

Najčešća pogreška prilikom kupnje je ne znati što nam zapravo treba. Kao i za mnoge druge stvari, kupiti nešto što neće odgovarati našim stvarnim potrebama često je bačen novac. Nemojte kupovati neki automobil samo zato što vam se taj model jako sviđa. Dobro razmislite o tome kako se novi auto treba  uklopiti u vaš način života i prema tome odlučite koji će vas najbolje služiti. Ako vam treba automobil za vožnju po gradu, doista nema smisla kupovati terensko vozilo s pogonom na sva četiri kotača. S druge strane, ako imate veliku obitelj i troje djece, morate voditi računa da u automobilu ima dovoljno prostora u unutrašnjosti i veliki prtljažnik pa bi se kupovina sportskog coupéa vrlo brzo mogla pokazati kao loš potez.

Jeftini auto koji će vas skupo koštati

Kada definirate kakav auto želite kupiti, ostaje vam da suzite izbor. To može biti prilično izazovan zadatak, jer danas na tržištu rabljenih vozila postoji velika ponuda sličnih automobila koji se razlikuju po cijeni i samom stanju vozila, no jako je važno zadržati hladnu glavu. Treba biti svjestan da ako netko prodaje vozilo osjetno ispod cijene, to možda i nije tako dobra prilika kako se na prvu čini. Rabljeni automobili koji su oglašeni s nižom cijenom od ostalih usporedivih vozila najčešće su jeftini zbog niza nedostataka kojih je svjestan i sam vlasnik. Imajte na umu da pojedini kvarovi na vozilu mogu kao domino efekt djelovati na neke druge mehaničke ili električne sklopove u automobilu, pa budite vrlo oprezni i dobro se raspitajte što je točno popravljano i na koje sve načina može utjecati na pouzdanost automobila. Ne želite jeftino kupiti auto koji će biti više na servisu nego kod vas i za čije ćete popravke beskonačno odvajati mnogo novca.

Kupnja iznad vlastitih mogućnosti

Procjena financijskog okvira ne odnosi se samo na cijenu željenog automobila. Prije donošenja konačne odluke treba imati na umu ne samo cijenu auta i godišnje troškove registracije nego uzeti u obzir i kolika je potrošnja auta te koliko će vas koštati redovni servisi i održavanje. Ako kupujete auto koji je starije godište i već iza sebe ima respektabilan broj prijeđenih kilometara,  znate da će vam ubrzo neminovno slijediti zamjena nekih dijelova. Uputno je raspitati se o tome kako se kreću cijene rezervnih dijelova kod pojedinih marki i modela vozila jer su kod nekih brendova automobila rezervni dijelovi osjetno skuplji u odnosu na neke konkurentske modele. Svi znamo da je potrošnja goriva po kilometru uvijek nešto viša od onoga što je piše u tvorničkim specifikacijama, ali to treba uzeti u obzir kada računamo koliku ćemo kilometražu godišnje s njime prelaziti, pa samim time i koliko ćemo morati izdvajati za gorivo.

Vječna dilema – benzinac ili dizelaš?

Upravo ovaj podatak važan je i prilikom odluke između benzinca i dizelaša. Automobili s dizelskim motorima u startu su skuplji i imaju manju potrošnju goriva, ali namijenjeni su vozačima koji se mnogo voze pa će se veća investicija na početku isplatiti s vremenom. Isto tako, ako vam treba auto za vožnju po gradu, benzinac je vjerojatno bolji izbor. Na tržištu rabljenih automobila dostupni su automobili s ugrađenim pogonom na plin koji su idealni za vozače koji zaista prelaze mnogo kilometara. No, uzmite u obzir da već sada možete kupiti nešto novije modele rabljenih hibrida koje odlikuje manja potrošnja u vožnji i niska emisija ispušnih plinova.

Princip viđeno – kupljeno nije dobra ideja

Prije kupnje automobila poželjno je odraditi probnu vožnju, a sada ih možete veoma jednostavno dogovoriti online i to putem Neostar.com platforme za rabljena vozila. Svi ponuđeni automobili su verificirani te oglasi sadrže iscrpne informacije i detaljan vizualni prikaz svakog vozila što je iznimno korisno jer tako imate uvid u stvarno stanje automobila. Nakon što pronađete vozilo po svojoj mjeri putem platforme se dogovara željeno vrijeme i lokacija probne vožnje, uz napomenu da je moguće odabrati samo lokaciju u gradu u kojem se vozilo nalazi.

Preporuka je da ne preskočite ovaj korak jer je jako važno da osjetite kako se auto ponaša u vožnji i kakve su vozne osobine, ali i zato što tijekom vožnje možete otkriti neke skrivene nedostatke vozila. Primjerice, zaglušujuću buku u kabini ili zapinjanje ručice mjenjača nećete primijetiti ako ste vozilo samo pregledali ispred garaže. Kada kažemo probna vožnja, ne mislimo na krug po parkiralištu. Odvojite dovoljno vremena i posvetite se potencijalnom kandidatu u uvjetima gradske vožnje i na otvorenoj cesti. Provjerite kako se ponašaju gas i kočnice, kako vozilo drži cestu te kako se osjećate dok ste za upravljačem. Ako se već prilikom probne vožnje ne osjećate ugodno ili niste zadovoljni s preglednosti iz vozila pa se ne osjećate sigurno, to je dobar indikator da razmotrite neke druge modele automobila.

Ništa bez temeljitog stručnog pregleda

Iscrpljujući proces potrage nije ništa u usporedbi s onime što vas čeka ako na kraju kupite automobil koji će se stalno kvariti. Zato prije nego što potpišete ugovor odvezite automobil na pregled kod automehaničara kojem vjerujete. Pouzdani profesionalac mnogo će lakše uočiti potencijalne probleme i nedostatke na vozilu te donijeti sud o stvarnom stanju i uloženo – dobiveno vrijednosti rabljenog automobila. Druga opcija je potražiti rabljeno vozilo koje je već podvrgnuto provjeri stručnjaka. Primjerice, na digitalnoj platformi Neostar oglašena su samo vozila koja su prošla temeljiti pregled od čak 60 kontrolnih točaka uz detaljne fotogalerije koje prezentiraju stvarno stanje automobila, uključujući i njegova oštećenja, čime se osjetno smanjuje mogućnost za neugodna iznenađenja.

Nemojte zanemariti unutrašnjost

Svjesni ste da rabljeni automobil ne može u unutrašnjosti izgledati kao auto koji je upravo sišlo s proizvodne trake. Međutim, ako je mnogo detalja u kabini automobila izlizano, ofucano ili čak uništeno, to nam mnogo govori o tome što je automobil sve morao preživjeti i nalaže pojačan oprez. Naime, ako se prvi vlasnik nije mnogo brinuo o održavanju unutrašnjosti automobila, vjerojatno nje preveliku pažnju pridavao redovnom i kvalitetnom servisiranju vozila. Osim toga, ako pred sobom imate automobil koji je navodno prešao malo kilometara a unutrašnjost u prilično lošem stanju i jako su izlizane papučice gasa i kočnice, to može biti prilično pouzdan znak da je na njemu skidana kilometraža.

Je li sve kako piše na papiru

Uzmite si vremena i uvjerite se je li s automobilom onako kako se navodi u specifikacijama. Provjerite je li automobil redovito servisiran. Informacije o prijeđenoj kilometraži moraju odgovarati brojkama koje su navedene u servisnoj knjižici i u stanici za pregled vozila. U stanici za tehnički pregled možete zatražiti ispis broja kilometara koji su zabilježeni na ranijim tehničkim pregledima. Ako prodavatelj tvrdi da je prvi vlasnik vozila, ovaj podatak može se provjeriti i u MUP-u gdje možete saznati je li vozilo već mijenjalo vlasnika. Ne manje važno, provjerite da na automobilu kojeg želite kupiti nije upisan teret, a to možete vidjeti na internetskoj stranici Fine.

Kako prodati automobil? Nekoliko savjeta za što bezbolniju prodaju

Mnogo se pažnje posvećuje o kupovini rabljenog automobila, no malo se priča o tome koliko mukotrpan može biti i sam proces prodaje. Kako biste u najkraćem mogućem vremenu i po odgovarajućoj cijeni prodali svoje vozilo, dobro je podsjetiti se na nekoliko detalja

Formiranje cijene

Prilikom određivanja cijene, u obzir treba uzeti više faktora, poput godišta automobila i prijeđene kilometraže, paketa opreme, tehničke ispravnosti i općeg stanja vozila. Pritom treba provjeriti kako se za kreću cijene na tržištu rabljenih, ne samo za baš takav model i marku nego i za usporedive automobile konkurentskih proizvođača. Treba računati i na to da će vam većina kupaca pokušati sniziti cijenu, pa je korisno unaprijed postaviti višu cijenu od one po kojoj ste automobil doista spremni prodati.

Investiranje prije prodaje

Nakon što ste definitivno donijeli odluku o prodaji automobila, dobro ga pregledajte. Provjerite nedostatke koje možete ukloniti prije samog oglašavanja vozila, primjerice pale li se lampice na instrumentnoj ploči koje signaliziraju zamjenu svjetala ili nedovoljan pritisak u gumama. Odvezite automobil na servis i zamijenite ulje i prekontrolirajte količinu tekućine u rashladnom sistemu. U slučaju da uočite sitna oštećenja, ogrebotinu na braniku ili oštećeni naplatak na gumi automobila, popravak ne bi trebao biti previše skup, a mogao bi znatno utjecati na postignutu vrijednost samog automobila. Također, ako vas zanima prava vrijednost vašeg automobila, možete se prijaviti putem platforme Neostar.com i njihovi Neoinspektori će obaviti pregled i predložiti raspon cijene vozila koju možete postići. Cjelokupan postupak pregleda, snimanja vozila i objave oglasa je potpuno besplatan čime Neostar maksimalno olakšava proces prodaje potencijalnim prodavačima.

Važnost prvog dojma

Možda zvuči banalno, ali prvi dojam govori mnogo o automobilu i njegovom vlasniku i potencijalnim kupcima je jako važan. Stoga, vozila koji želite prodati treba odvesti na temeljito čišćenje i pranje iznutra i izvana. Ispraznite prtljažnik i maknite vaše osobne stvari iz unutrašnjosti automobila. Ne samo što ćete na taj način svoj auto predstaviti potencijalnim kupcima u najboljem svjetlu, nego to ostavlja dojam da je auto bio u dobrim rukama te da je pažljivo vožen i dobro održavan.

Istaknite sve bitne informacije

Prilikom kreiranja oglasa provjerite kako to rade stručnjaci. U oglasu je važno objaviti kvalitetne i detaljne fotografije auta, kao i sve relevantne podatke koje će kupce zanimati. Vjerujemo da se ne želite dovesti u situaciju u kojoj ćete se stalno javljati na telefon i odgovarati na jedno te isto pitanje potencijalnih kupaca, niti da netko odustane jer u početku nema sve potrebne informacije. Iz tog razloga, podaci o godištu, prijeđenoj kilometraži, tipu motora, dodatnoj opremi i drugim tehničkim specifikacijama trebaju biti jasno navedeni u oglasu. U slučaju da se odlučujete prodati vozilo putem Neostar platforme, za vas to rade Neoinspektori budući da svi automobili na platformi imaju standardizirani prikaz ključnih podataka.

Vizualna prezentacija

Osim informacija o cijeni i tehničkim specifikacijama, izrazito je važna vizualna prezentacija automobila kojeg prodajete. Neka fotografije koje ćete koristiti u prodaji budu snimljene za vedrog i sunčanog dana. Pritom pazite na urednost automobila te na pozadinu lokacije na kojoj ćete auto fotografirati jer i mali detalji mogu presuditi hoće li se netko od kupaca zainteresirati. Nemojte pretjerivati u uređivanju fotografija. Kupac mora vidjeti sve vrline i mane, jer se one neće moći sakriti kada dođe pogledati auto uživo. Ako se razočara viđenim, vjerojatno će se pitati što ste još zamaskirali i filtrirali, pa je veća šansa da odustane od kupnje. Sve potencijalne zamke loše fotografije možete izbjeći tako da predate ovaj zadatak u ruke profesionalaca. Neostar.com će besplatno obaviti snimanje za vas i to u 360° prikazu s vrhunskom kvalitetom fotografija čime možete biti sigurni da je vaš limeni ljubimac prezentiran u najboljem svjetlu.

Stručnjaci iz Neostara snimaju vozilo

Pripremite papirologiju

Većini kupaca je važno da rabljeno vozilo ima detaljno ispunjenu servisnu knjižicu. Ako ste pritom sačuvali račune za sve važne popravke i redovna održavanja automobila, tim bolje. Pripremite prometnu knjižicu i knjižicu vlasnika te provjerite je li sva dokumentacija uredna. Ako ste automobil kupili na kredit, provjerite je li banka provela brisanje prava upisanog u njenu korist kako biste izbjegli komplikacije prilikom prijenosa vlasništva.

Nemojte frizirati stanje vozila

Ako ste se našli u situaciji da prodajete auto, možda vam je palo na pamet da je neke stvari možda bolje ne spomenuti. Nemojte to raditi. Ne samo zbog toga što ni vi ne biste željeli da se vama to dogodi kada se nađete u ulozi kupca, nego i zato što su velike šanse da će tijekom probne vožnje ili pregleda automobila ti detalji isplivati. A ako kupac nanjuši neiskrenost ili osjeti da nije dobio sve točne informacije o vozilu, odustat će od kupovine, a vi ćete nepotrebno izgubiti ne samo kupca nego i vlastiti kredibilitet i vrijeme.  Na sličan način postupit će i Neoinspektori te ukoliko otkriju da se pokušavaju zataškati oštećenja, neće dozvoliti objavu automobila na platformi.

Organizirajte prodaju

Većina kupaca koji su ozbiljno zainteresirani za kupnju, zatražit će vas da osobno pregledaju automobil, obave probnu vožnju i posjete ovlašteni servis. Sve to iziskuje mnogo vremena i energije u već ionako pretrpanim rasporedima pa pažljivo zabilježite s kime ste se, na kojoj lokaciji i u koje vrijeme dogovorili. U slučaju da doista nemate vremena za sve to organizirati, prodaju automobila možete prepustiti stručnjacima i predati oglas na platformi Neostar.com koja za vlasnika organizira i pregled po 60 kontrolnih točaka i detaljno snimanje vozila po principu 360 stupnjeva te omogućava dogovaranje termina u par klikova. Osim toga, Neostar kupcima omogućava brojne pogodnosti, od jamstva na svako oglašeno vozilo u trajanju šest ili 12 mjeseci do brzog online financiranja.

Što kontrolirati prilikom kupnje ili prodaje vozila?

Potraga za rabljenim automobilom često je mukotrpan posao jer podrazumijeva sate i sate istraživanja ponude na tržištu, raspitivanja o karakteristikama vozila, a ako se oslanjate na različite internetske oglasnike često može biti ne samo rizično nego i veliki gubitak vremena jer stvarno stanje automobila ne odgovara stanju u oglasu. Ovdje smo naveli nekoliko glavnih točaka o kojima treba voditi računa

Pregled motora

Tehnička ispravnost rabljenog vozila jedna od najvažnijih elemenata prilikom kupoprodaje. Jedna od ključnih stvari pritom je provjera ispravnosti motora. No jasno je da pogled ispod poklopca često ne govori mnogo jer za ispravnu procjenu stanja motora potrebno znanje i iskustvo. Prilikom pregleda motora provjera se da motor tijekom rada ne proizvodi neobične zvukove ili mirise. Važno je prekontrolirati postoje li znakovi oštećenja na ožičenjima, crijevima ili plastičnim dijelovima. Tu je još i razina i stanje motornog ulja u automobilu, a osim toga, potrebno je provjeriti u kakvom su stanju spremnici za hlađenje, tekućine za kočnice te spremnik s tekućinom za pranje. 

Provjera kotača

Pregled guma na automobilu može nam mnogo reći o stanju samog vozila. Primjerice, ako primijetite da su gume jače potrošene na rubovima, to može ukazivati da je prenizak tlak u gumama, ali može značiti i to da je automobil nepravilno vožen ili da je oštećen ovjes vozila. U svakom slučaju, habanje i oštećenja na gaznom sloju guma upućuje na to da vlasnik nije redovito provjeravao tlak u gumama pa treba biti dvostruko oprezan i ispitati je li se s istom količinom (ne)pažnje pristupalo održavanju čitavog automobila. Također, valjalo bi provjeriti ima li automobil rezervnu gumu.

Ponašanje u vožnji

Neke od glavnih indikatora da nešto s automobilom nije u redu možemo dobiti tek kada vidimo sjednemo za upravljač automobila i odvozimo barem nekoliko kilometara. Prilikom kretanja, treba voditi računa da se vozilo kreće po pravocrtnoj liniji. Tijekom vožnje, važno je obratiti pažnju radi li ručica mjenjača kako treba i jesu li prijenosi između brzina glatki i bez zapinjanja. Pazite da papučice gasa i kočnice reagiraju kako treba, kao i to kako radi papučica kvačila. Isto tako, svakako isprobajte kako radi ručna kočnica. Ako vam nije dovoljna vlastita procjena ponašanja u vožnji ili ste mladi i neiskusni vozač, prilikom kupoprodaje se radije obratite stručnjacima. Digitalna platforma za rabljena vozila Neostar prije oglašavanja automobila na prodaju podvrgava svako vozilo detaljnom pregledu vlastitih stručnjaka, koji će temeljito prekontrolirati tehničku ispravnost i stanje automobila. Platforma za svako oglašeno vozilo daje jamstvo ispravnosti, ovisno o njegovom godištu i prijeđenoj kilometraži, a svi nedostaci i oštećenja su transparentno navedeni.

Sudjelovanje u sudaru

Neki detalji vrlo lako mogu otkriti da je automobil oštećen u sudaru, što znatno utječe na vrijednost samog vozila. Već vanjski pregled izvježbanijem će oku otkriti razlike u nijansi laka ako je neki dio karoserije zbog udarca zamijenjen ili ponovno lakiran. Znak da je auto u sudaru pretrpio oštećenja mogu biti i odstupanja u prijelazima pojedinih dijelova karoserije, primjerice između blatobrana i vrata automobila. No ponekad situacija nije tako jednostavna i vidljiva golim okom. Ako želite biti sigurni, auto ćete morati prepustiti profesionalcima koji će provjeriti zazore i uređajem za mjerenje debljine laka ispitati sve elemente na vozilu.

Kontrola detalja

Kada sami provjeravate stanje automobila, lako vam se može dogoditi da vam neki detalji jednostavno promaknu ili na njih potpuno zaboravite. Pa ipak, ako razmišljate o kupnji ili prodaji, neki od tih elemenata mogu utjecati na postignutu vrijednost vozila. Zato prilikom pregleda prekontrolirajte rade li podizači stakla, kako rade grijači i funkcionira li njihovo odmagljivanje, jesu li ispravne mlaznice stakla te kako rade brisači, je li sve u redu s klimom i sustavom grijanja, rade li sigurnosni pojasevi kako treba i u kakvom su stanju retrovizori.