VAŽNA ODLUKA

Terenac, gradski auto ili nešto treće? Donosimo savjete za kupnju automobila po vašoj mjeri

Odluka o kupnji novog automobila ne ostavlja mnogo prostora za nepromišljenost i impulzivnost.

Shutterstock

Tražimo automobil koji će nas dobro služiti i uklopiti se u naše potrebe, i to u vremenskom razdoblju od sljedećih pet do sedam godina. Prema tome, važno je dobro razmisliti o tome kakav nam je životni stil i prema tome definirati kakav nam auto najbolje odgovara.

Obitelj na prvom mjestu

Planirate li veliku obitelj ili već imate dvoje ili više djece, prostranost i udobnost trebaju biti visoko na listi prioriteta. Dok će standardna limuzina zadovoljiti potrebe četveročlane obitelji, parovi s troje ili više djece bi trebali razmisliti o nabavci monovolumena koji u unutrašnjosti imaju pet ili više sjedala ili nešto veći SUV i njemu slični modeli. Razvoženje u školu i na izvanškolske aktivnosti, odlasci na vikend izlet ili godišnji odmor su situacije su sve situacije u kojima vam neće biti samo važan dovoljan broj sjedala na stražnjoj klupi nego i prostrani prtljažnik u koji stane sve što vam treba. Odličan primjerak rabljenog automobila za peteročlanu obitelj je Peugeot 5008, pouzdani obiteljski automobil s pet sjedala, kakav je oglašen na digitalnoj platformi Neostar.

Partner u gradskoj džungli

Ako svoje vozilo koristite za vožnju po gradu, uglavnom na relaciji do posla i do kuće, pritom ne radite mnogo kilometara, tada prednost svakako imaju manji gradski automobili. Za svakodnevno probijanje kroz gužve na zakrčenim gradskim prometnicama i pretrpanim parkiralištima logičan je izbor mali auto koji ne troši mnogo goriva, kojim se lagano manevrira i kojeg ćete moći parkirati i na najmanje parkirališno mjesto. Novije generacije malih gradskih automobila su konstruirane tako da nude dovoljno udobnosti i dosta mjesta u prtljažniku, pa je među kupcima koji žive u gradu i traže auto za sebe izrazito popularan Renault Twingo s četvera vrata i ugrađenim start stop sustavom kao odličan odabir za snalaženju po gradu.

Adrenaline junkie

U zatvorenom prostoru se osjećate klaustrofobično, a tek aktivni boravak u prirodi, daleko od gradskih ulica, izvlači vašu pravu prirodu? Gotovo svaki vikend odlazite na kampiranje, u planinarenje ili na izlete u zabačenija područja i treba vam automobil koji može savladati zahtjevnije terene, različite vremenske uvjete, a pritom omogućava dovoljno udobnosti i prostora za opremu i prtljagu? U tom slučaju, svakako treba razmisliti o terenskom vozilu. Čvrsti i robusno dizajnirani SUV ili CUV model s pogonom na sva četiri kotača je u kojeg ćete se moći pouzdati i po kiši i po snijegu, a koji će blatnjave i zapuštene šumske puteve prelaziti bez problema. Izvrstan primjerak upravo takvog automobila je Dacia Duster, pristupačne cijene i prihvatljive potrošnje, prostrane unutrašnjosti i dovoljno snažnog motora za bezbrižan odlazak na sve vaše outdoor pustolovine.

Biznis klasa na četiri kotača

Za poslovne ljude, izbor automobila često je u prvom redu stvar prestiža. Traži se perfekcionizam, elegancija, pouzdani automobil s neizostavnom dozom luksuza i udobnosti u vožnji. Osobe koje su prije svega biznismeni prilikom izbora automobila traže poslovne limuzine s raskošno opremljenom unutrašnjosti te snažnim motorom i prvorazrednim infotainment sustavom, pa izbor pada na Audi A8, već dobro poznati automobil visoke klase. Model koji smo odabrali u svojoj dodatnoj opremi ima električno podesiva stražnja bočna sjedala te električno podesivu potporu za kralježnicu, grijanje sjedala, Bang & Olufsen Premium Sound System s 3D zvukom koji se sastoji od ukupno 17 zvučnika, virtualni kokpit – 12,3-inčnim zaslonom, tonirana stakla te mnoštvo gadgeta za sigurnije i komfornije putovanje, poput primjerice virtualnog asistenta za parkiranje te asistenta za vožnju u koloni koji vozaču omogućava da prepusti upravljanje računalu dok on to vrijeme koristi za odgovaranje e-mailove ili telefoniranje.

Auto za posao

U posljednjih nekoliko godina, na domaćim su prometnicama sve popularnija laka gospodarska vozila, prvenstveno malih dostavnih vozila. Ako ste tip koji ima vlastiti obrt ili malu tvrtku, ovaj tip automobila pokazao se kao izvrstan izbor. Riječ je o prije svega izdržljivim vozilima s mnogo prostora u prtljažniku koji mogu primiti pozamašnu količinu tereta i opreme, a dobro se snalaze i po gradu. Mnogi se pritom odlučuju za izvedbu s dizelskim motorom kojim ćete na duže staze ostvariti osjetnu uštedu u potrošnji goriva. U ovoj klasi popularni je izbor VW Caddy, što zbog svoje pouzdanosti i nosivih osobina, a što zbog lakog, jednostavnog i pristupačnog održavanja.

Na Neostar.com možete biti sigurni da su rabljena vozila oglašena u svojem stvarnom stanju. Ova jedinstvena platforma za prodaju, kupnju i održavanje vozila nudi velik izbor rabljenih automobila koje možete filtrirati prema modelu, prijeđenim kilometrima, godini proizvodnje i brojnim drugim parametrima. Oglasi sadrže detaljne informacije o vozilu te vrhunski 360° prikaz. Svako oglašeno vozilo je pregledano u 60 kontrolnih točaka i dolazi s tvorničkim ili Neostar jamstvom od 6 do 12 mjeseci. S druge strane, ako želite prodati svoga limenog ljubimca, Neostar vam omogućuje besplatan pregled, procjenu i oglašavanje te fotografije vrhunske kvalitete. Transparentnost, stručnost i pouzdanost za sve korisnike!