Proljetno održavanje

Evo kako pripremiti svoj automobil za proljeće!

Zimski uvjeti poput kiše, snijega i leda mogu utjecati na opće stanje vašeg automobila, stoga je dobra ideja provjeriti jesu li radne komponente spremne za nadolazeću sezonu

Shutterstock

Sunčaniji, duži dani zovu nas da konačno izađemo iz kuće i krenemo na izlete. No prije nego što se prepustimo zovu, valjalo bi obaviti pripreme i pobrinuti se da nam doživljaje s putovanja ne pokvare problemi s automobilom. Tijekom zime, auto nam uglavnom služi za odlazak i dolazak na posao, pa su nam duge kolone po prometnicama redovna pojava. Prva postaja nakon duge i dosadne zime svakako bi trebala biti obližnja autopraonica.

Ne samo da se svi volimo više voziti u čistom, sjajnom i mirisnom autu, temeljito pranje je važan korak u redovnom održavanju, ne samo radi estetike. Vanjski utjecaji, kolnici prekriveni vodom i soli dugoročno oštećuju lak, štetno djelovanje soli i drugih kemikalija pojačava se s dolaskom viših temperatura. Nakon zime, odvojite malo više vremena i posjetite samoposlužnu autopraonicu kako biste prilikom pranja detaljno i temeljito očistili sve utore, udubine i druga skrivena mjesta u kojima se prljavština i štetne tvari vole nakupljati. Pritom pogledajte ima li tragova hrđe, ne samo na vanjskim dijelovima karoserije nego i unutrašnjost pragova, dijelove ispod poklopca motora, vrata, unutrašnjost blatobrana i rubove prtljažnika. U slučaju da uočite tragove hrđanja, treba ih što prije sanirati kako se korozija ne bi nastavila širiti.

Osvježite i unutrašnjost

Veliko pranje automobila nakon zime mora se napraviti tako da koristite mlaznice vode pod pritiskom i sapunicu koja će rastopiti tvrdokornu prljavštinu. Nakon pretpranja i sapunanja, temeljito hladnom vodom isperite sve tragove šampona ili sapuna za pranje, jer ni te kemikalije, pogotovo u kombinaciji s nečistoćom i soli, mogu oštetiti lak i ubrzati korozivne procese. Ako vam se pranje podvozja tijekom zime činilo kao Sizifov posao jer čim s automobilom ponovno izađete na cestu bit će kao da niste ništa radili, a pritom ste samo bacili novac, sada više nemate izgovor. Pranjem podvozja uklonit ćete soli s kojom se po zimi posipavaju kolnici, a koje snažno oštećuju lak automobila.

Zasučite rukave i s jednakom se pažnjom posvetite i unutrašnjosti. U automobilu provodimo mnogo vremena, pa neka to vrijeme barem bude provedeno u čistom prostoru. Temeljito usisavanje prašine i prozračivanje će osjetno poboljšati kvalitetu zraka. Tvrdokorne mrlje na presvlakama pokušajte izvući sredstvom za čišćenje ili napravi sam smjesom za čišćenje od deterdženta i sode bikarbone koja će osim mrlja ukloniti i neugodne mirise. Sredstvom za dezinfekciju dobro istrljajte sve površine u automobilu. To se prvenstveno odnosi na upravljač i mjenjač brzina, kvake na vratima i ručice ili prekidače za podizanje stakala, kao i ostale površine koje redovito dodirujemo rukama.

Provjerite stanje guma

Prije svega, ako ste još uvijek na zimskim gumama, vrijeme je da polako počnete razmišljati o zamjeni zimskih guma za ljetne. No i prije i nakon što ih zamijenite, provjerite tlak. Mnogi vlasnici automobila, vozeći se svakodnevno na kratkim relacijama zimi, smetnu s uma važnost redovite provjere tlaka u gumama. Nemojte biti među njima i nemojte zaboraviti provjeriti je li tlak u gumama u okvirima koje je propisao proizvođač. Naime, tlak u gumama bitan je faktor za sigurnu vožnju i utječe na vozne osobine vozila, upravljivost i put kočenja. Ako je tlak u gumama previsok, to može prouzročiti duži put kočenja i neravnomjerno trošenje guma. Prenizak tlak u gumama također smanjuje upravljivost vozila i produljuje put kočenja. Osim toga, nizak tlak će rezultirati nedovoljnim prianjanjem na površinu ceste i pogubno djelovati na njihovu trajnost.

Na sve to skupa, treba biti svjestan činjenice da automobil zbog neprimjerenog tlaka u gumama, ne samo da predstavlja opasnost na cesti, nego negativno utječe na druge dijelove automobila, potiče pojačano trošenje diskova, povećava mogućnost za oštećenje felgi i neravnomjerno i prekomjerno habanje samih guma, a osjeti se i na potrošnji goriva, jer zbog lošeg prianjanja gume na podlogu motor treba više snage za njihovo okretanje. Sve nabrojeno su dovoljni razlozi da ako već niste, redovitu kontrolu guma barem jednom mjesečno uvedete u svoju rutinu.

Dobar trenutak za redovni servis

Promjena godišnjeg doba idealno je vrijeme za redovno održavanje. Promjene u vremenskim uvjetima odražavaju se ne samo na vanjskim nego i na unutarnjim dijelovima automobila, pa je početak toplijeg dijela godine odlično vrijeme za provjeru i izmjenu ulja i filtera, odnosno obavljanje redovnog servisa. Nemojte pritom zaboraviti i zamjenu metlica brisača koje se u zimskim uvjetima pojačano troše, pa ako ne mijenjamo redovito metlice, lako se može dogoditi da će stare metlice početi ostavljati ogrebotine i tragove na vjetrobranskom staklu. Isto tako, nemojte zaboraviti provjeriti kako radi klima. Testirajte klima uređaj tako što ćete ga pustiti da radi barem petnaestak minuta. Ako je potreban popravak, bolje da za to znate sada, nego kada se nađete u koloni na 30 stupnjeva Celzijusa. 

Kako nam redovito održavanje ne bi predstavljalo preveliki gubitak vremena i energije, digitalna platforma Neostar omogućava servisiranje automobila kroz mrežu partnerskih servisa. Sve provjere i radove koje smo naveli možete prepustiti rukama profesionalca i tako biti sigurni da će vaš automobil spreman i u formi dočekati proljeće. Neostar servisni paketi nude redovno održavanje u koje je uključeno servis zamjene ulja, zamjena filtera zraka, zamjena filtera ventilacije zamjena filtera goriva i zamjena ulja u kočnicama. U ponudi je servisni paket Kočnice koji se sastoji od zamjene prednjih kočionih obloga, zamjene stražnjih kočionih obloga, zamjene prednjih kočionih obloga i diskova te zamjene stražnjih kočionih obloga i diskova, s time da imate mogućnost odabrati samo ono što vam je potrebno. Od ponuđenih paketa korisnici mogu odabrati i Pregled koji može biti osnovan pregled vozila (signalizacija, metlice, stanje tlaka u gumama, razina ulja, akumulator i slično) te detaljni pregled koji uz osnovni pregled uključuje i pregled karoserije, motornog prostora, interijera, kočionog sustava, ovjesa, sistemskih tekućina te paket Dijagnostike, koji se, kako mu samo ime kaže, odnosi na dijagnostiku kvara na vozilu. Korisnici mogu odabrati i servisni paket Gume i kotači koji uključuje zamjenu seta guma, a mogu odabrati i krpanje gume i korištenje usluga hotela za gume.

Paket po mjeri vašeg automobila

Nadalje, tu su i servisni paketi Klima koji nudi punjenje klima uređaja te antivirusnu dezinfekciju vozila, servisni paket Svijetla za zamjenu prednje halogene žarulje te zamjenu stražnje ili ubodne halogene žarulje, te paket Metlice brisača za zamjenu prednjih ili stražnjih metlica. U ponudi servisnih paketa je i Elektrika za one kojima je potrebna zamjena akumulatora, servisni paket Paljenje koji se odnosi na zamjenu svjećica, servisni paket Ovjes za geometriju kotača i servisni paket Remenje koji pokriva zamjenu seta zupčastog remena.

Potrebno je samo registrirati se na platformi i u nekoliko klikova unijeti podatke o vozilu koje želite servisirati. Potom odaberete servisni paket koji vam je potreban, a sustav će vam ponuditi najbliže radionice u kojima ga možete obaviti. Neostar servisni paketi pokrivaju sve potrebne radove na vozilu, a bonus je što kao korisnik platforme odmah možete saznati i cijenu servisa te rezervirati termin koji vam odgovara, bez skrivenih dodatnih troškova. Dodatna pogodnost koju imaju klijenti Neostara jest opcija Instant servisa, koja omogućava korisniku odabir bilo kojeg termina servisiranja unutar radnog vremena radionice.