USKORO!

RTL-ova novinarka: Krenula sam u eksperiment spavanja. Ovo je moje iskustvo

Povodom svjetskog dana spavanja odlučili smo napraviti eksperiment spavanja. Naša novinarka će mjesec dana slijediti sve upute koje stručnjaci preporučuju kako bismo spavali što kvalitetnije. Anin eksperiment smo dokumentirali u video serijalu u kojem će pokazati svoje iskustvo i kako je tekla njezina tranzicija odbacivanja loših navika i prihvaćanja novih… Pratite nas jer uskoro smo vani sa serijalom!

Sadržaj donosi Dormeo

Svima nam je potreban dobar i kvalitetan san, a tako često uzimamo ga zdravo za gotovo i podcjenjujemo njegovu važnost. Unatoč tome što provedemo trećinu života spavajući, toliko toga zapravo ne znamo o spavanju i kvaliteti sna.

Kao osobi kojoj su dani ispunjeni poslom i brojnim obavezama, prva znam koliko mi raspored spavanja često zna biti neuredan. Zbog te nekontinuirane rutine, nerijetko se borim s manjkom energije kako za obaveze, tako i za slobodno vrijeme, umorom, ali i bezvoljnošću.

Međutim, odlučila sam tome stati na kraj i napokon nešto promijeniti. Ideju o eksperimentu spavanja pokrenula je, što drugo nego jedna od kava s prijateljicama. Kako to obično biva, imale smo grupnu žalopojku o tome koliko smo neispavane i koliko nam se ništa ne da. Među top krivcima našli su se ludo vrijeme, loši madraci i jastuci, ali i noći punog mjeseca i nadolazeći retrogradni Merkur. Tog istog dana navečer, u krevetu sam kao i obično 'skrolala' Facebookom i naišla na članak o higijeni spavanja (još jedna potvrda da nas mobiteli špijuniraju!) i potaknuta razgovorom s kave – naravno da sam kliknula.

Iskreno, nisam bila previše upućena u ovaj termin, a bome nikad nisam ni razmišljala koliko su naše svakodnevne navike važan za dobar san te koliko utječu na kvalitetu sna. I tu se upalila lampica! Sljedeći dan eksperiment sam predložila urednici i nakon njezinog zelenog svjetla, odmah se bacila na dublje istraživanje ove teme.

U sljedećih mjesec dana doslovno sam preokrenula svoj život. Između ostalog, posjetila sam kliniku za poremećaje spavanja, saznala zapanjujuće informacije te uz pomoć doktorice promijenila navike, rutinu i naravno - dokumentirala sve uspone i padove. Kako je to sve izgledalo popratite u mom serijalu o eksperimentu spavanja!

Pratite Anin eksperiment!
*Eksperiment spavanja proveden je u vrijeme kada su naši svakodnevni životi još bili neokrznuti koronavirusom. Iako je sada situacija potpuno drugačija, svima nova i neizvjesna - ova rješenja za dobar san ostaju ista. Ostanite doma, budite odgovorni i dobro se naspavajte uz ove savjete...