Foto: Hurdogan Keskin

FOTO PRIČA

Kako profesionalni i amaterski fotografi iz različitih zemalja vide svijet kroz objektiv najnaprednije mobilne kamere na svijetu

Piše: RTL
 / 23. srpnja 2024.
Pametni telefoni već odavno nisu samo uređaji koji nam služe za pozive, poruke i surfanje po internetu. Kada biramo novi uređaj, jedna od najvažnijih tehničkih specifikacija o kojoj vodimo računa je kvaliteta kamere. 

Nova generacija HUAWEI Pura 70 Ultra i HUAWEI Pura 70 Pro postavila je nove standarde  u tehnologiji mobile fotografije, a o tome svjedoči nekoliko iskusnih fotografa, novinara i arhitekata koji su se i sami uvjerili što sve može HUAWEI Pura 70 Ultra i HUAWEI Pura 70 Pro.

Goran Jović, Juraj Šebalj, Hurdogan Keskin, Gregor Pavlin, Gorazd Golob, Igor Rosina i Andreja Ravnak samo su neka od poznatih europskih imena čijim se fotografijama, reportažama i videima redovito divimo na digitalnim platformama. Upravo s njima smo razgovarali o tome koliko je lako zakoračiti u svijet vrhunske fotografije kojom se na vrlo jednostavan i brz način može uhvatiti važan trenutak, prenijeti emocija ili sačuvati nešto što ne želimo nikad zaboraviti.

FOTO: Hurdogan Keskin

Iako na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim strasti prema fotografiji, svi oni u svom stvaranju koriste HUAWEI Pura 70 Pro ili HUAWEI Pura 70 Ultra uređaje.

FOTO: Hurdogan Keskin

Naime, od izlaska na tržište prvog Pura modela P1 predstavljenog 2012. godine, pa do najnovijih modela HUAWEI Pura 70 Ultra i HUAWEI Pura 70 Pro, ovi pametni telefoni i njihove kamere prošli su kroz fantastičnu transformaciju i svojim korisnicima ponudili tehnologiju za stvaranje vrhunskih fotografija u uređaju koji može stati u svaki džep. I da, upravo je u segmentu kvalitete mobilne kamere napravljen najveći iskorak u posljednjih nekoliko godina, a izvrstan primjer za to je HUAWEI.

Fotografije nagrađivanih automobilista, arhitekata i fotografa

Svaka nova generacija serije P stizala je s poboljšanim performansama, a ta je činjenica prvenstveno vidljiva na njihovim kamerama, jer su fotografije i video sadržaji snimljeni postajali sve kvalitetniji. Ako bacite pogled na tehničke specifikacije, ta su poboljšanja napravljena na veličini i kvaliteti senzora koji poboljšavaju hvatanje svjetla i tako utječu na kvalitetu fotografije, čak i u uvjetima slabog osvjetljenja. 

FOTO: Hurdogan Keskin

Usavršene su i druge karakteristike važne za postizanje besprijekornih fotografija kao što su žarišna duljina leće, broj i veličina megapiksela koji doprinose smanjivanju šuma i oštrini fotografije. Ove komponente iznimno su značajne našim sugovornicima fotografima i influencerima koji žele maksimalnu kvalitetu sadržaja koji su nam otkrili i nekoliko vlastitih trikova koje koriste tijekom snimanja od toga kako snimiti vrhunsku fotografiju do toga kako uhvatiti esenciju emocije.

U tome im, naravno, pomaže unaprijeđena stabilizacija kamere i algoritmi za optimizaciju koji omogućavaju da konačni rezultat, fotografija snimljena mobitelom, izgleda kao da je snimljena profesionalnim fotoaparatom. Pa pogledajte samo njihove radove u velikoj digitalnoj izložbi u nastavku!  


Goran Jović

Svjetski putnik i međunarodno priznati nagrađivani fotograf koji je sa svojom foto opremom prošao svih sedam kontinenata. U fokusu njegove kamere u prvom redu su ljudi, različite kulture i običaji, ali i prekrasna, divlja i neukroćena priroda koju je otkrivao i istraživao na svojim putovanjima.

Juraj Šebalj

Juraj Šebalj je hrvatski proslavljeni automobilist i jedan od najuspješnijih i najpoznatijih vozača relija u Hrvatskoj. Osvojio je brojne naslove i nagrade, uključujući 12 titula državnog prvaka u reliju. Njegovo golemo znanje i iskustvo u auto moto sportu izvrsno je došlo do izražaja kada je ušao u svijet automobilskog novinarstva, a nekako paralelno rodila se i ljubav prema fotografiji.

Hurdogan Keskin

Karizmatičan i izuzetno talentirani fotograf iz Istanbula strastveno se bavi fotografijom već dugo vremena. Kao i mnoge njegove kolege, teško odvaja posao od privatnog života jer zaista uživa u onome što radi pa se i ovaj profesionalni fotograf teško odvaja od kamere u svoje slobodno vrijeme. Motivi koji ga najviše inspiriraju su arhitektura, ljudi, prirodna divljina i njezine ljepote te sve što život čini tajanstvenim i prekrasnim.

Gregor Pavlin

Slovenski arhitekt koji je u svojoj gotovo 30 godina dugoj karijeri potpisao brojne projekte te tako ostavio svoj kreativni pečat u nizu gradova među kojima su Ljubljana, Novo Mesto i Kopar. Nakon arhitekture, njegova druga najveća ljubav je fotografija kojom redovito prenosi ljepotu i čaroliju urbanih područja, pročelja, kretanja, izmjene svjetlosti i sjene te znane i manje znane tajne gradskih ulica i trgova.

Gorazd Golob

Slovenski fotograf poznat po svojim impresivnim putopisnim fotografijama koje prikazuju različite zemlje, kulture, pejzaže, a često su mu u fokusu divlje životinje i nepripitomljena priroda. Njegova karijera traje već nekoliko desetljeća tijekom kojih je stekao status jednog od najtalentiranijih i najposvećenijih fotografa u Sloveniji.

Igor Rosina

Ugledni slovenski fotograf Igor Rosina u svojih je trideset godina karijere stekao sveobuhvatno iskustvo u različitim žanrovima fotografije. Koristeći se različitim tehnikama vješto koristi svjetlo i kompoziciju kako bi prenio emociju i ispričao priču, a trenutno ga najviše inspirira netaknuta priroda. Kada ne snima, organizira fotografske ture, a radi i kao urednik slovenskog magazina Digitalna kamera.

Andreja Ravnak

Talentirana slovenska fotografkinja i arhitektica pronašla se u fotografskom izražavanju, često eksperimentirajući s različitim pristupima. Njezin je rad međunarodno priznat, a njezine fotografije osvojile su brojne nagrade, uključujući Budapest photo awards BIFA 2022, 1. nagradu na XPOSURE AWARDS 2022, a za fotografiju “textures 01” osvojila je tri nagrade na REFOCUS AWARDS 2023. Prošle godine osvojila je i prestižnu titulu “Travel photographer of the year 2023”.


Nova generacija HUAWEI Pura 70 Ultra i HUAWEI Pura 70 Pro postavila je nove standarde  u tehnologiji mobile fotografije, a o tome svjedoče i fotografije naših sugovornika koji su se i sami uvjerili u moć ovih aparata.

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom HUAWEI Hrvatska.