Ivana Čuljak

@nekajedukolace

Poznata slastičarka Ivana Čuljak iz Neka jedu kolače dala nam je svoj tajni božićni recept za tortu s kruškama

Bez čega nam je teško zamisliti Božić? Bez ljudi koje volimo. Ovo posebno doba godine prepoznatljivo je po božićnim ukrasima, okićenim jelkama i darovima, no pravi duh Božića pronaći ćemo samo kroz zajedništvo i druženje u krugu naših najmilijih – obitelji i prijatelja.

U ove dane volimo uživati u blagdanskom stolu i finim slasticama, a svoj recept za pripremu savršene Božićne torte s nama je podijelila Ivana Čuljak, vlasnica slastičarnice Neka jedu kolače. Za ovu posebnu blagdansku prigodu, Ivana je pripremila Božićnu tortu od badema, oraha i krušaka čija je izvorna receptura prilično tradicionalna, ali u Ivaninoj izvedbi ima nešto moderniji štih.

„Odabrala sam ovu tortu jer je Božić u mojoj obitelji bio nezamisliv bez slatkog, odnosno bez slastica koje ne sadrže bademe, orahe, jabuke i kruške. Prvi kolač napravila sam još kao dijete, s nekih šest godina. Cijeli život obožavam pripremati slatko, no put me odveo na studij ekonomije. Tek nakon što sam završila fakultet, odlučila sam se baviti kuhanjem, a nakon kuhanja, donijela sam odluku da ću se baviti baš slasticama. To je bilo malo šokantno za sve ljude oko mene, odnosno moju obitelj, ali na kraju se ispostavilo da je to u mojem slučaju bila najbolja moguća odluka“, kaže Ivana.

Ime slastičarnice „Neka jedu kolače“ nastalo je jer sam jako voljela povijest. Poznavala sam lik i djelo Marije Antoanete i ne vjerujem da je bila tako loša kako je povijest predstavlja. Nekako, s obzirom da je povezano s hranom, kada sam trebala dati ime slastičarnici, nisam uopće imala dvojbe“, objasnila je. Kako izgleda Božić u Ivaninoj obitelji? „Božić u mojoj obitelji uvijek je blagdanska groznica, svi nešto pripremaju i svi su malo nervozni. Mama i ja smo zadužene za kuhanje, a tata nabavlja namirnice. Zapravo, ja sam uvijek zadužena za slatki dio“, kaže Ivana.

Torta po ukusu mojih prijatelja

„Torta koju danas pripremam se sastoji od četiri komponente. Prva je biskvit od badema, oraha i bjelanjaka. Druga komponenta je pire od krušaka, ali umjesto krušaka možete koristiti i jabuke. Treća komponenta je slastičarska krema s bijelom čokoladom, odnosno diplomat krema, a četvrta komponenta je maslac krema s kojom ukrašavamo ovu božićnu tortu“, pojasnila je. „Slavila sam Božić više puta van Hrvatske, bila sam u Meksiku, Novom Zelandu i Australiji. Zanimalo me kako se u drugim kulturama slavi Božić. Meni je ipak doma najljepše. Danas mi dolaze prijatelji koji jako vole moje slatko. Ivana voli kruške, a Marta voli orahe i bademe pa sam tortu prilagodila njima“, kaže Ivana kroz osmijeh.

Osim bez slastica, teško je zamisliti blagdansko druženje bez Coca-Cole. Uz ovu finu Božićnu tortu od badema, oraha i krušaka izvrsno se slaže Coca-Cola, a jedna od dobrih vijesti ovih blagdana je Coca-Cola aplikacija za pametne telefone. Aplikacija je stvorena za igru, novosti i zabavne nagradne igre u kojima možete osvajati mnogo nagrada. Sve što trebate napraviti je skinuti aplikaciju, a zatim ispod zatvarača Coca‑Cole, Fante i Spritea potražiti kod koji treba unijeti u aplikaciju. Kodovi donose coinse, a igranje zabavnih igara gemse, pa skupljanjem coinsa i gemsa imate mogućnosti osvojiti brojne nagrade! Uživajte u Božiću, fantastičnim slasticama i zabavite se uz Coca-Cola aplikaciju!

Ivana Čuljak

Recept za Ivaninu tortu:

Božićna torta od badema, oraha i krušaka (Gluten free*)

BISKVIT OD ORAHA I BADEMA

Sastojci:

  • 250 bjelanjaka
  • 350 šećera
  • 5 g soli
  • 300 g badema brašna
  • 200 g mljevenih oraha
  • 7 g praška za pecivo

Postupak:

Bjelanjke lagano miksati. Dodati sol. Kad se bjelanjci umiksaju u laganu pjenu postepeno dodavati šećer. Bademe, orahe i prašak za pecivo pomiješati te špatulom umiješati u biskvit. Izliti na četvrtasti pleh iz kojeg ćemo rezati 4 kruga. Peći 10 min na 175 stupnjeva.

DIPLOMAT KREMA S BIJELOM ČOKOLADOM

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 60 g škroba
  • 100 g bijele čokolade
  • 500 g vrhnja za šlag

Postupak:

Zagrijati mlijeko. Žumanjke i šećer pomiješati i u njih prosijati škrob. Kad mlijeko dođe do vrenja preliti preko žumanjaka i vratiti nazad kuhati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Preliti preko čokolade da se čokolada istopi, promiješati i prekriti prozirnom folijom da se smjesa ohladi. Kada se smjesa ohladila, provjeriti da nema grudica i umiješati s prethodno istučenim vrhnjem za šlag.

PIRE KRUŠKA

Sastojci:

  • 4 kruške
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 limeta
  • Cimet

Postupak:

Kruške narezati na komade, bez peteljke i sredine. Posuti s 50 g smeđeg šećera i sokom jedne limete i malo cimeta. Zapeći u pećnici dok ne omekšaju. Nakon toga izmiksati u pire.

MASLAC KREMA

Sastojci:

  • 95 g bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 250 g maslaca

Postupak:

Bjelanjke lagano tući. Šećer s 50 ml vode kuhati na vatri do 116 stupnjeva. Dodati u bjelanjke i miksati na najjačoj brzini. Kada se smjesa malo ohladi dodavati maslac sobne temperature.

Slaganje torte

Biskvit izrezati na 4, 5 krugova. Slagati u kalup promjera 16-18 cm. Red biskvita, premazati tankim slojem pirea od krušaka, a zatim kremom od bijele čokolade. Postupak ponoviti dok ne potrošite sav biskvit. Tortu ostaviti par sati u hladnjaku da se stisne. Ukrasiti s maslac kremom i jestivim božićnim ukrasima.




Ne propustite ostale recepte

Advertisement