Nina Čičić

@lady.sarma

Blogerica Nina uživa u pečenju keksića jer je zabavno i podsjeća je na djetinjstvo. Pogledajte njezin recept za čokoladne kekse s klinčićem

Što nam sve donosi Božić? Malo više slobodnog vremena za uživanje u društvu obitelji i prijatelja, ali i malo više vremena za kuhanje i pripremanje hrane u kojoj će uživati naši bližnji. Slano ili slatko, sve što je tada na blagdanskom stolu, napravljeno je s mirisom i okusom Božića, i zato te dane pamtimo cijelu godinu. A što nam je posebno za ovaj Božić pripremila food blogerica Nina, saznajte u nastavku.

„Ja sam Nina i dolazim iz Splita. Imam profil Instagramu lady.sarma jer sam krenula s kuhanjem moderne balkanske hrane. Međutim to je nekako otišlo u sasvim drugom smjeru, ali tu je zapravo počeo moj food svijet. Pošto moja mama strastveno kuha, nikada nije bilo dovoljno mjesta za nas obje u kuhinji. Kada sam došla u Zagreb, tada sam dobila kuhinju samo za sebe. Danas ja kao i moja mama, ne puštam nikoga u kuhinju. Čak ni da mi oguli krumpire ili počisti nered koji ostane iza kuhanja, sve radim sama i to je moje carstvo“, priča Nina o svojim počecima food blogerice.

„Ime Lady Sarma je nastalo kada sam počela raditi food blog jer am odlučila na moderni način raditi tradicionalnu balkansku kuhinju. Shvatila sam da je jedino što još nisam skuhala je sarma, pa mi je bilo onako, kako nisam nikad skuhala sarmu, to je nešto što bi svi trebali skuhati. I tako je moja prva sarma bila kuglof sarma i zsto je ostalo ime Lady Sarma“, objasnila je.

„Koje je moje najdraže jelo? S obzirom na to koliko kuham teško mi je uopće izdvojiti koje bi mi jelo bilo najdraže. Mogu reći da više volim slano nego slatko. Možda, ako baš trebam izdvojiti je sataraš. Od slatkoga volim sve slatko što je kremasto i sirove torte. Ali najviše volim raditi kekse jer je to užasno zabavno i onako, pomalo dječje. Danas ćemo pripremiti kekse, božićnu verziju čokoladnih keksa s klinčićem, u kojima umjesto običnog brašna koristimo bademovo brašno, a umjesto šećera imamo samo čokoladu“.

Božićni partiji u džemperima na 300 stupnjeva

„Zadnjih par godina moji Božići u Splitu su skroz u znaku prijateljice Sonje. Ona svake godine organizira božićni party na kojem svi budemo odjeveni u džempere, a u stanu je 300 stupnjeva pa je to kaos. Svi donesemo nešto za jesti, svira božićna muzika, upaljene su lampice, ukrasi na glavi i tako. To mi je sada prva pomisao na Božiće u Splitu“, kaže Nina.

„Unutar obitelji proslava Božića je uvijek tradicionalna. Iako, rekla bih, s obzirom da mi redovno doma kuhamo, pa mi Božići ne izgledaju mnogo drugačije od ostalih dana osim što je sve ukrašeno i imamo božićno drvce. Za Božić, to jest za Badnjak se tradicionalno kuha bakalar, ali u mojoj obitelji se bakalar tradicionalno ne kuha jer ga nitko ne voli. Tako mi svaki Badnjak jedemo škampe sa šalšom i tjesteninom. To je malo smišno, jer kad sam god bila u školi onda te učiteljica pita što ćete jesti, a kada na mene dođe red, svi su se smijali. Ali eto, mi ne volimo bakalar“, smije se. „Od ostale hrane, za Božić jedne godine jedemo janjetinu, jedne godine je purica... Gledamo što je bilo prošle godine pa mijenjamo“ dodaje.

„Božić me podsjeća na Coca-Cola reklame, to su legendarne reklame s kamionom i Djedom Božićnjakom i onda u to vrijeme Božića Coca-Cola najviše paše. Keksi su gotovi i sada na degustaciju dolaze prijatelji koji će mi pomoći u pakiranju“. Osim tradicionalnih, lampicama okićenih kamiona i nasmiješenog Djeda Božićnjaka, Coca-Cola ovog Božića ima i aplikaciju za pametne telefone uz koju će blagdani biti još zaigraniji i zabavniji. Ispod svake boce vašeg omiljenog pića, Coca-cole, Fante ili Spritea, nalaze se kodovi koje unosimo u Coca-Cola aplikaciju. Igranjem Coca-Cola igara dobivate gemse, a unesenim kodovima coinse i skupljanjem coinova i gemsa ulazite u nagradnu igru u kojoj možete osvojiti brojne vrijedne nagrade. Sretan Božić i mnogo zabave i druženja te slasnih zalogaja želi vam Coca-Cola!

Nina Čičić - Lady Sarma

Recept za Keksiće s čokoladom i klinčićem by Nina Čičić

Sastojci:

  • 2 šalice (300 g) bademovog brašna
  • 100 g čokolade
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog klinčića
  • prstohvat soli

Postupak:

Nasjeckajte čokoladu na kockice. Naribajte koricu od naranče i limuna. Naranču i limun ogulite i izblendate u blenderu. U zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, klinčić i prstohvat soli te lagano miješajući dodati izblendanu naranču i limun. U smjesu dodati nasjeckanu čokoladu i lagano rukama sjediniti sastojke. Rukama oblikovati kuglice, lagano ih pritisnuti i poredati na papir za pečenje. U zagrijanoj pećnici na 180 °C peći oko 12 minuta. Dobar tek!




Ne propustite ostale recepte

Advertisement