Video 2

Posjet klinici za poremećaje spavanja i moja prva polisomnografija

U svojoj potrazi, Ana se zaputila u polikliniku koja se bavi poremećajima u spavanju gdje je pričala sa stručnjakinjom i doznala razne zanimljivosti o kvaliteti svog sna.

Iako sam pretražila internet za odgovorima, ipak sam odlučila posjetiti stručnjaka za spavanje koji će me uputiti u pravom smjeru. Uputila sam se u kliniku za poremećaje za spavanje i s doktoricom razgovarala o higijeni spavanja. Ona mi je, između ostalog, rekla kako je deprivacija spavanja danas sve veći problem, kako zbog sve većeg radnog angažmana i obaveza, tako i zbog prisutnosti društvenih mreža kojima smo svi okupirani. 

Tu noć provela sam u klinici kako bih dobila svoju dijagnozu i kako bih prošla kroz polisomnografiju - cjelonoćno neinvazivno snimanje pacijenata gdje se pomoću dijagnostičkih uređaja monitorira njegovo spavanje, disanje i kretanje. 

Kao što sam i mislila, dijagnoza nije bila baš najbolja. Spavala sam dosta nemirno, imala dosta budnih stadija tijekom noći i slično. Uz to, doktorica je potvrdila i puno stvari koje sam pronašla na internetu, ali sam saznala i brojne nove informacije. U svakom slučaju, ono pozitivno je što postoje mjere koje mogu pomoći, a koje se jednostavno mogu provesti u svakom kućanstvu, kao i navike koje pojedinci mogu provoditi. Od mračne i ugodne sobe bez tehnologije do izbjegavanja stimulansa prije spavanja. 

Uz to, danas nakon posla mi je stigao i novi madrac i jastuk i jedva ga čekam pošteno testirati. Na prvi dodir – izgleda obećavajuće! A i zbilja se nadam da je, jer je ovo zbilja bio stresan tjedan i baš se trebam dobro naspavati. 

Ovih dana kada su neizvjesnost, briga i stres dio naše svakodnevice – zdravlje je važnije nego ikada prije, a samim time i kvalitetan te dobar san, stoga ostanite doma, budite odgovorni i dobro se naspavajte!

Pogledaj još videa

video 1

Kava s prijateljicama i članak na internetu potaknuli su me da preokrenem cijeli život i krenem u eksperiment spavanja

Novinarka RTL-a kreće sa svojim eksperimentom. Prije nego krene s eksperimentom Ana se oboružala informacijama o tome kako izgledaju navike koje pogoduju kvalitetnom spavanju.

video 2

Posjet klinici za poremećaje spavanja i moja prva polisomnografija

U svojoj potrazi, Ana se zaputila u polikliniku koja se bavi poremećajima u spavanju gdje je pričala sa stručnjakinjom i doznala razne zanimljivosti o kvaliteti svog sna.

video 3

Loše navike malo teže izumiru, ali dobar madrac i jastuk definitivno čine čuda

U trećem tjednu Ana se pomalo navikava na novi režim spavanja. Nije to sve tako lako kako se činilo na početku. U idućem nastavku pogledajte je li se Ana uspjela naviknuti na novi režim spavanja.

video 4

Od jutarnjeg zombija do osobe koja se diže na prvi alarm

Prošlo je dvadesetak dana od Aninog eksperimenta. Je li uspjela preokrenuti svoje navike? Kako je osjeća i je li se isplatilo pozabaviti se svojim navikama u spavanju?

video 5

Snovi su se vratili u moj život - doslovno

Ana završava svoj eksperiment. Prošlo je četiri tjedna i dosta se toga promijenilo u njezinom životu. Hoće li Ana nastaviti živjeti i spavati po novouređenom režimu, pogledajte u predzadnjem nastavku Velikog eksperimenta spavanja.

video 6

Mala avantura s velikim promjenama ili kako sam pronašla svoj poticaj za spavanje

U zadnjem videu Velikog eksperimenta donosimo sve što smo doznali na Aninom zanimljivom istraživanju vlastitih navika u spavanju. Kvalitetno spavanje je važno, stoga primijenite i sami sve što smo naučili i unaprijedite kvalitetu svog života.

*Eksperiment spavanja proveden je u vrijeme kada su naši svakodnevni životi još bili neokrznuti koronavirusom. Iako je sada situacija potpuno drugačija, svima nova i neizvjesna - ova rješenja za dobar san ostaju ista. Ostanite doma, budite odgovorni i dobro se naspavajte uz ove savjete...